Warsztaty kulinarne - pieczenie rogalików
Zajęcia kulinarne cieszą się wśród dzieci dużym zainteresowaniem i zaciekawieniem. Tym razem w ramach zajęć programu Laboratoria przyszłości dzieci wyszły z propozycją wykonania rogalików z ciasta drożdżowego. Nasze warsztaty kulinarne odbyły się 30.01.2023r. Dzieci miały okazję poznać produkty z jakich zrobione było ciasto, jaką ma konsystencję i jak działają drożdże w cieście. Szczególnie zadbano o higienę przygotowania rogalików. Po umyciu rąk, dzieci ochoczo wzięły się do pracy. Wyrabiały, wałkowały ciasto, formowały rogaliki. W efekcie powstały pyszne rogaliki. Zapachu rogalików unoszącego się po całej szkole nie da się opisać. Takie zajęcia wprowadzają dzieci w świat sztuki kulinarnej, pozwalają zdobywać nowe doświadczenia za pomocą zmysłu smaku, dotyku i zapachu. Było higienicznie, pracowicie, kulturalnie i smacznie.
E.L.
|