|
Jedzmy zdrowo
24 stycznia 2014 roku gościli w naszej szkole dietetycy pani Agata Szczepanek i pan Robert Wojdyna, którzy starali się poszerzyć wiedzę oraz świadomość dzieci na temat wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie, a także przyczynić się do kształtowania zdrowych nawyków zarówno żywieniowych, jak i sportowych.
Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że nieracjonalny sposób odżywiania się może wpływać na występowanie chorób dieto - zależnych, między innymi otyłości, próchnicy zębów, osteoporozy, chorób układu krążenia. Cywilizacja przynosi ze sobą wiele zagrożeń dla jakości żywienia oraz wprowadza złe nawyki żywieniowe. Dietetycy omówili znaczenie witamin i składników mineralnych w pożywieniu. Przypomnieli o konieczności zjadania pięciu posiłków w ciągu dnia, spośród których najważniejsze jest śniadanie. Podkreślali, że należy pamiętać, aby wartość energetyczna pożywienia była dostosowana do wieku i aktywności fizycznej. Wspólnie z uczniami omówili zasady racjonalnego żywienia na przykładzie „Piramidy zdrowego żywienia”. Uczniowie dowiedzieli się, jak wybierać zdrowe produkty, jak komponować posiłki, by były one w pełni wartościowe i dostosowane do wieku oraz potrzeb dziecka. Goście wskazywali też, że oprócz zdrowego żywienia, niezbędna jest aktywność fizyczna.
Spotkanie miało na celu ugruntowanie wiedzy uczniów z zakresu zdrowego stylu życia, by sięganie po zdrowe przekąski, aktywne spędzanie wolnego czasu w kulturze fizycznej stało się przyjemnym nawykiem.
W czasie spotkania uczestnicy zadawali pytania dotyczące produktów żywnościowych i opowiadali o swoich ulubionych przekąskach, które nie zawsze są zdrowe.
Spotkanie podsumować można słowami: Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie.
KG
|
|